Nieuws

Jaaps column: Tennis zonder beeld

Een paar weken geleden zette ik mijn tv aan. Helaas was er even geen beeld, maar het geluid was er wel. Ik hoorde een vrouw behoorlijk steunen en kreunen en even later hoorde ik ze hard schreeuwen. Iets van au of out, dat kon ik niet goed verstaan. Ik dacht dat het om een stevige bevalling ging, maar toen ik even later het commentaar hoorde, zat ik midden op het centercourt van Roland Garros. Later die dag toen er ook weer beeld was , zag ik een partij tussen twee hooggeplaatste heren, maar ook zij kreunden de punten bij elkaar.

Na verloop van tijd zette ik zelf even het beeld uit. Het commentaar is zonder beeld erbij ook bijzonder interessant. Je gaat er dan veel beter naar luisteren en dan hoor je soms de gekste dingen. Zo was er een verslaggever die ons kijkers wist te melden, dat de hele tennismatch staat of valt met de fouten. Een schitterende open deur. Als er geen fouten gemaakt worden, wordt er tot in het oneindige gespeeld maar wordt het nooit een wedstrijd natuurlijk.

Even later hoor ik: hij weet wat hij moet doen. Lijkt me vrij logisch, ik heb tenminste nog nooit een tennisser de baan op zien komen die niet wist wat hij daar kwam doen.

Volgens een ander gaat het op de tennisbaan om geloven dat je kunt winnen. Wie daarin het meest gelooft, zal de partij winnen. Stel je voor bij de toss voor de wedstrijd wordt speler A gevraagd of hij erin gelooft dat hij de partij kan winnen. Hij geeft dan aan voor 80% erin te geloven. De ander zegt er wel voor 90% in te geloven. Hij heeft de partij gewonnen, er hoeft verder niet meer gespeeld te worden, want de tweede speler geloofde er het meest in dat hij zou winnen. Onzin natuurlijk, ze geloven er allemaal voor 100% in dat ze gaan winnen.

Een andere commentator vond het mooi tennis hoe ze die bal in één keer nam. Zou hij niet weten dat je bij tennis niet twee maal mag slaan?

Ten slotte hoorde ik iemand zeggen dat een speelster zich met alles wat ze had in de strijd gooide. Ik vond het jammer dat ik toen even geen beeld had. Het leek me wel aardig rackets, handdoeken en tennistassen over de baan te zien gaan.

Ja, tennis kijken op tv zonder beelden is zeker de moeite waard, maar met beelden blijft het natuurlijk veel mooier. Bijna net zo mooi als zelf spelen…. bij ETC.

Jaap van Ree