Nieuws

Jaaps column: Australian open en ETC?

Bij het eerste grand Slam tennistoernooi van het jaar, de Australian Open, stonden er zowel bij de dames als de heren ‘tennissers op leeftijd’ in de finale. Allemaal boven de dertig maar nog goed genoeg voor topsport. Goed genoeg ook om het publiek soepel op de banken te krijgen.

Helaas was ik verhinderd de damesfinale te zien, maar bij de heren was het bij tijd en wijle fantastisch. Nadal en Federer hielden elkaar tot het laatst toe in evenwicht. Op het eind trok Federer aan het iets langere eind. Er waren schitterende rally’s, wereldballen en mishits wisselden elkaar af, ballenjongens en -meisjes raapten de ballen zo snel mogelijk op en last but not least spelers die zichtbaar genoten; kortom een heerlijk spektakel.

Is zoiets bij ETC ook te zien?

Ja, maar wat beperkter. De wereldtop is er niet, maar ondanks dat zie je ook bij ETC prachtige rally’s, af en toe een wereldbal en ook dikwijls een mishit. Ballenjongens en -meisjes zijn er ook. Die lopen vaak buiten het park de hond uit te laten en de ballen van onze mishits weer terug te gooien. Maar er is ook een groot verschil. Bij de Australian open mag je alleen meedoen als je een bepaald niveau hebt. Bij ETC mag iedereen spelen, ongeacht niveau. Wie dat doet, snapt onmiddellijk waarom die topspelers er zoveel plezier aan beleven. En…. iedereen kan op zijn tijd een echte wereldbal slaan, met of zelfs zonder geluk. Dat geeft een extra kick. En dat kan je allemaal meemaken bij ETC, niet alleen als publiek maar vooral als speler.

Jaap van Ree, lid van ETC en docent Nederlands, schrijft met regelmaat een column voor ETC.